مخابرات در ایران:
در ایران، 14 سال پس از اختراع تلگراف یعنی در 1236 شمسی، اولین خط تلگراف بین تهران و چمن سلطانیه (نزدیک زنجان) نصب و راهاندازی شد و دو سال بعد به سمت زنجان و تبریز و جلفا امتداد یافت و به شبکه تلگراف روسیه پیوست و روزبهروز توسعه یافت. ایران در 1248 خورشیدی، به عضویت اتحادیه بینالمللی تلگراف – که بعدها به اتحادیه بینالمللی ارتباطات راه دور تغییرنام یافت، درآمد. چند سال پس از اختراع تلفن یعنی در 1269 خورشیدی بین دو ایستگاه ماشین دودی تهران و شهرری اولین خط تلفن برقرار شد. روند توسعه کمی و کیفی مخابرات از مرحله تلفن مغناطیسی تا مرحله خودکار و ارتباطات ماهوارهای در ایران ادامه یافت. در سال 1308، امور تلفنی به شکل یک اداره زیرنظر وزارت پست و تلگراف قرار گرفت و از آن پس، این وزارتخانه به وزارت پست و تلگراف و تلفن تغییر نام داد. در سال 1313 تمامی شرکتهای تلفن موجود در سطح کشور در هم ادغام شدند و شرکتی واحد، به نام شرکت سهامی تلفن ایران با مشارکت آن و زیر نظر وزارت پست و تلگراف و تلفن بوجود آمد و فعالیتهای ارتباطی – مخابراتی کشور به دو سازمان مستقل دولتی سپرده شد. به دلیل افزایش جمعیت شهرها و ضرورت ایجاد ارتباط بین نقاط دور و نزدیک، بموجب قانون تاسیس و اساسنامه شرکت مخابرات ایران مصوب خردادماه 1350، شرکت سهامی تلفن ایران، منحل و تمامی داراییها و دیون و مطالبات و تاسیسات و کارکنان آن به شرکت جدیدالتاسیسی به نام مخابرات منتقل شد و از سال 1351 امور تلگراف و تلفن و بیسیم و همه تجهیزات مخابراتی وزارت پست و تلگراف و تلفن، با شرکت سهامی در هم ادغام شدند و سازمان جدیدی به نام شرکت مخابرات ایران پدید آمد که از آن تاریخ تا امروز به همین نام و تحت نظارت وزارت پست و تلگراف و تلفن فعالیت داشته است. به منظور تغییر ساختار و خصوصیسازی در شرکت مخابرات ایران، اساسنامه شرکت مادر تخصصی مخابرات به تصویب رسیده است. بنابراین شرکتهای ارتباطات زیرساخت، ارتباطات سیار و ارتباطات دیتا از شرکت مخابرات ایران جدا شده و به غیر از شرکت ارتباطات زیرساخت، باقی شرکتها به همراه شرکتهای مخابرات استانی به ترتیب خصوصیسازی خواهند شد. در نتیجه شرکت مادر تخصصی مخابرات تنها قانونگزار بوده و شرکتهای دیگر امور اجرایی را به عهده خواهند داشت.
تاريخچه ي مخابرات در ايران
رسيدن خبر اختراع تلگراف در زمان ناصرالدين شاه و آزمايش موفقيت آميز آن در اسفند 1236 ش زيرنظر اعتمادالسلطنه اتفاق افتاد.
تلفن درايران در سال 1265 بين تهران و شاه عبدالعظيم (8.7) توسط بواتال بلژيكي بوجود آمد و مرحله ي فناوري آن در سال 1268 با برقراري ارتباط تلفني تهران- شهرري آغاز شد. گسترش شبكه ي تلفن از سال 1320 آغاز گرديد.
در سال 1343 استفاده از شيوع ريز موج (مايكروويو) در مخابرات ايران آغاز و به دنبال آن درسال 1345 اولين كارخانه ي مخابراتي ايران تاسيس شد.
در سال 1349 مركز تحقيقات مخابرات پايه گذاري شد.
در سال 1350 شركت مخابرات ايران با ساختاري جديد متولي تمامي مسائل مخابرات كشور شد و صنايع مخابراتي راه دور ايران نيز شكل گرفت.
آغاز جنگ تحميلي عراق بر عليه ايران ، مانع از توسعه ي فراگير شبكه ي مخابرات كشور شد.
در سال 1368 اولين خط كابل نوري بين شهري بين تهران تا كرج آغاز شد.
بيش از 83روستای ايران داراي چنين ارتباطي هستند كه از عملكردهاي ارزشمند مخابرات ايران مي باشد.
شركت مخابرات ايران در بخشهاي مختلف به عنوان مشاور و مجري ، توان اجرايي و تجارب خود را در اختيار ساير كشورها قرار داده است. به طوري كه طرح كابل نوري آسيا-اروپا را در خاك تركمنستان به طول 700 كيلومتر اجرا كرده است. در زمينه ي آموزش نيروي انساني بااستفاده ازروشهاي جديد و توصيه شده ي اتحاديه ي بين- المللي مخابرات توان آموزشي قابل ملاحظه اي را داراست.
درسال 1370بهره برداري از اولين موج گير ماهواره اي اينمارست شروع شد.
در سال 1372 بهره برداري از اولين موج گيرهاي(VSAT) توسط شركت مخابرات ايران صورت گرفت.
و همچنين بهره برداري از مراكز SC ديجيتال در 8 شهركشور در سال 1375 شركت هاي سهامي مخابرات استانها فعاليت خود را شروع كردند و نيز گسترش شبكه ي تلفن همراه در سطح 35 شهر و اتصال 90شهركشور به شبكه ي ازتباطات داده ها (DATA) و توسعه ي شبكه ي VSAT به ميزان 70% صورت گرفت.
شركت مخابرات ايران، دستاوردهاي فناوري مخابرات جهان مانند دستگاه كليدزني (سوئيچ ديجيتال ) ،كابل نوري ، تلفن همراه،شبكه اطلاع رسانی ،خدمات ماهواره اي،خدمات ويژه تلفن را راه اندازي كرد. و به توليد بيش از 80% تجهيزات مورد نيازشبكه ارتباطي كشور توفيق يافت.
ايران در زمره ي 5 كشوري است كه در سالهاي اخير در زمينه توسعه شبكه ي مخابراتي ، رشدي بالغ بر 20% را دارا بوده است و بيشترين حجم توسعه را داشته است.
منبع: http://mokhabrat88.blogfa.com/post/167